Még szinte nem is futottál, máris elfáradtál? Gondolkozz egy kicsit!

Miért és mennyi idő alatt fáradunk ki futás közben? Ez a kérdés legalább annyira fejben, mint testben dől el. Az egyszerű kocogást tudatossággal kombinálva csodák érhetők el, ezt a célzatos munkát nevezzük energiamenedzsmentnek.

A fáradtság okára és bekövetkezésének idejére nem tud pontos magyarázattal szolgálni a modern tudomány. Az egyértelmű, hogy fizikális tényezők szerepet játszanak. Egyes nézetek szerint a szervezet akkor merül ki, amikor elér arra a pontra, ami után a fiziológiailag képtelen tovább működni, azaz nem tudja előállítani az adott szinten való működéshez szükséges energiát. Ilyenkor koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk vagy kifulladunk.

Más elméletek szerint az agy a főszereplő, amely észleli a szervezet túlterhelését, és a fáradással nem magát a kimerültséget jelzi, hanem azt próbálja megelőzni. Rutinos versenyzők osztják a véleményt, hogy az „agy utasítására” más felfogásban kezdenek meg azonos távot futni Budapesten, normál körülmények között, az Alpokban magaslaton, vagy éppen trópusi hőségben. Az igazság tehát valahol félúton van, hiszen nyilvánvaló a szervezet egy terhelési pontot túl képtelen a további működésre, de fejben zajló folyamatoknak is legalább ilyen fontos szerepe van.

Az tehát tisztáztuk, mi állhat a kimerülés hátterében, amely előbb-utóbb a legprofibb atlétát is eléri, persze sokkal később, mint miket földi halandókat. Azonban igenis sokat tehetünk azért, hogy a lehető legtovább odázzuk a pillanatot, amikor ledönt lábunkról a fáradtság. Nem mással, mint tudatosan és szakszerűen végzett edzésmunkával. Ennek segítségével a szív, a keringés, a légzőrendszer állapota fejlődik, az anyagcsere-folyamatok optimalizálódnak, megindul a felesleges kilók leadása, a stressztűrő-képesség megnő, a fizikai és szellemi tevékenység hatékonyabb lesz, az immunrendszer erősödik, az ízületek állapota javul és a koordinációs képességek fejlődnek.

Hogy miből áll a célzatos futótréning? Egyrészt megfelelő tempóválasztásból. Ez egy olyan szervezetünkön belül működő mechanizmus, amely arra törekszik, hogy fenntartsa az egyensúlyt, azaz megőrizze működőképességét, miközben engedelmeskedik a "minél gyorsabban akarok futni" parancsnak.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Négy szintet különböztetnek meg, aszerint, hogy a futás során a maximális pulzusszám hány százalékát éri el az illető.

Az első során 50-60 százalékot, amely laza, regeneráló mozgás, a szervezet főleg zsírt használ fel a dolgozó izmok energiaellátására, így lassan éri el tűrőképessége határát.

A következő a 60-70 százalékos, egyben a legjobb állóképesség-fejlesztő tartomány. Számos pozitív hatása van (izmok erejét növeli, hozzászoktatja a szervezetet az edzésekhez). Ennél az intenzitásnál a zsírégetésből származó energia a legfőbb energiaforrás. Könnyű, még beszélgetésre alkalmas tempó.

Ezután jön a 70-80 százalékos szint, amely a leggyorsabb tempó, amelyet hosszú ideig, kényelmesen és fájdalommentesen fenn tudunk tartani. Ha nem vagyunk megfelelő edzettségi állapotban, akkor izmaink a glikogén formájában raktározott szénhidrátot használják fel az izomműködéshez, azaz átlépik a fáradásküszöböt.

A legmagasabb 80-90 százalékos tartomány viszont már versenytempó. Az edzetlenek számára csak rövid ideig tartható fenn, utána tejsav halmozódik fel, amely gátolja a mozgást.

A tudatos edzésmunka másik alapeleme pedig a tervezés, azaz előre álljon össze fejünkben, hogyan futunk meg adott távot. Hogy miért? Mert egy versenyen korábbi tapasztalatainkból tanulva hozzuk meg a jó döntéseket, és osztjuk be erőnket. Így kerülhető el, hogy túl gyorsan kezdve kifulladjunk a végére, illetve tisztában léve saját tartalékainkkal a hajrára is maradjon elég erőnk, akár a tempónk növelésére, netán a célnál a győzelmet érő sprintre.

A profik így csinálják, miért ne tehetnénk mi is így?!

A bejegyzés trackback címe:

https://micoach.blog.hu/api/trackback/id/tr352820289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása