Bár részletkérdésnek tűnhet, hogy milyen útvonalon fussunk, de éppen ez jelentheti a különbséget egy hosszú, erőt próbáló, de mégis hasznos edzés, és egy kellemetlen élmény között. Nem kérsz az atlétikai pályák unalmából? Íme néhány tanács a helyes választáshoz.

1. Távolság

Az elsődleges kérdés, hogy milyen hosszú távot szeretnénk futni. Ez függ a céljainktól, fizikai állapotunktól, egyáltalán a mozgás iránti elkötelezettségünktől. Ha például nulláról indulsz, akkor a környéki háztömb körül fuss néhány pár perces kört, és lassan növeld a távolságot. Ha már belejöttél és a fogyás a célod, érdemes egy fél óránál több időt igénylő útvonalat kijelölni, mert akkor leszel igazán hatékony. Figyelj arra, hogy ne távolodj el túlságosan otthonodtól, mert kellemetlen lesz hullafáradtan hazavánszorogni több kilométeres távolságból!

2. Látványosság, változatosság

Hidd el, ha szép környezetben, látványos körítésben futsz, az csak jó hatással lesz a teljesítményedre. Próbálj olyan útvonalat keresni, amerre szívesen látogatsz el, így lesz az edzés szórakoztató, és legközelebb is jó kedvvel vágsz bele a kocogásba. Próbálj parkos, ha tudsz vízparti terepet választani, nem fogod megbánni!

3. Domborzat

Ismét csak saját céljaidtól függ, hogy teljesen sík terepen akarsz futni, ahol semmire sem kell koncentrálni, csak az iramra, vagy nagyobb kihívásra vágysz. Ha igen, érdemes kisebb kapaszkodókkal kezdeni, ha pedig belejöttél, meredek emelkedőkkel teheted igazán próbára magad, a lejtőn pedig egyensúlyérzéked is fejlesztheted.

4. A felszín

A sérülések elkerülése és a koncentrációd érdekében figyelj a felszínre is! Ha előre tudod, hogy adott úton kátyúk vannak, kerüld el, ha pedig nem, akkor térképezd fel a terepet, és utána mérlegelj! Az aszfalt/beton bár hosszútávon károsítja ízületeidet, de legalább nem kockáztatod meg, hogy kimenjen a bokád, illetve nem kell állandóan azt figyelned, éppen hova lépsz. Jó még a kitaposott, murvás felszín, de kerüld az egyenetlen terepet, például a füvet, járdákat, mindez pedig hatványozottan igaz, ha sötétben edzel.

5. Zsúfolt, vagy sem

Van, aki szívesen fut mások társaságában, és az sem zavarja, ha biciklisek húznak el mellette. Azért inkább azt javasoljuk, válassz olyan útvonalat, ahol nem kell a másikat kerülgetni, szembe sem jönnek tömegével. Ha túl nagy az aktivitás körülötted, az csak a figyelmed vonja el, a ritmusod borítja fel, és még fel is idegesítheted magad rajta. Ha asztmás vagy, netán gondod van a légzéssel, akkor különösen figyelj arra, hogy távol maradj a zsúfolt, belvárosi övezetektől, a forgalmas kereszteződésektől. Az ilyen-olyan káros gázok kicsinálják az oxigénre szomjazó tüdődet.

6. Biztonság

Fontos, hogy kerüld a teljesen kihalt, vagy köztudottan veszélyes környékeket. Senki sem szeretne valami unatkozó bűnöző, rosszakaró trükkjének-poénjának áldozatává válni.

7. Vízvétel, WC

Ki kell térni arra a nem mellékes részletre, hogy kellemetlen helyzetet teremthet, ha a futás kellős közepén jön az emberre a WC-re mehetnék, vagy a szomjúság. Próbálj a tervezéskor erre is figyelmed szentelni!

8. Segít az adidas Micoach Pacer

Ha profi tervezőre van szükséged, akkor csak az adidas Micoach-csot tudjuk ajánlani, a Google Map funkciójával összekapcsolt internetes szolgáltatásával könnyedén, látványos felületen jelölheted ki a futás útvonalát. Élj a lehetőséggel!

A bejegyzés trackback címe:

https://micoach.blog.hu/api/trackback/id/tr932959114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása