Mi van, ha fáj?

2011.07.18. 16:41

A futás igazán élvezetes és egészséges sportág, de ha nem vagy óvatos, megviselheti a szervezeted, így a lábad, a lábfejed, de leginkább a térdedet. Miért érzel fájdalmat, és mit tehetsz ellene? Erre adunk most magyarázatot!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy micsoda terhelést kapnak lábaid kocogás közben, egyenként 500-szor érik a felszínt kilométerenként. A futás gyakran rossz hatással lehet az ízületekre, és izmokra, főleg akkor, ha nem veszed észre az előjeleket. A fájdalom ebben a sportágban gyakori, főleg a derék, a boka, a térd és a lábfej tájékán.

Miért érzel fájdalmat?

Úgy definiálhatjuk, hogy ez a büntetés, amiért felborítjuk a természet rendjét. A fájdalom félelmünk megerősítése, azt jelzi, hogy valami nincs rendben, meg kell állnunk és másképp folytatni. Ez gyakran jelzés arra, hogy szervezetünk túllépte határait, bár kialakulásának több oka is lehet:

  • A rossz futócipő viselése gyakran fájdalomban ütközik ki. A lábbelit érdemes hozzáértő ember segítségével kiválasztani, és elég gyakran cserélni.
  • Problémát jelenthet, ha túl kemény edzésmunkát végzel, vagy hirtelen túlságosan gyorsan akarod növelni az intenzitást.
  • Rossz testtartás, amely rendellenes izomműködéshez vezethet.
  • Lábizmaid bekeményedését figyelmen kívül hagyod.
  • Vannak olyan emberek, akik egyszerűen nem hosszútávfutásra születtek. Az igazán sikeres versenyzők rendre vékony csontozatúak, és karcsú testalkatúak. Ha te éppen nem ilyen vagy, az önmagában fájdalomban ütközhet ki gyakori kocogás esetén.

Hogyan kezeld a fájdalmat?

Már a gyenge, tompa fájdalom helyét is érdemes jegelni, de ha nagyon rossz a helyzet, fájdalom-csillapító is megteszi. Amennyiben nem javul állapotunk, keressünk fel egy szakorvost!

Hogyan kerüld el a fájdalmat?

  • Mindig melegíts be futás előtt, például 5-10 perces gyaloglással. Ez főleg akkor ajánlott, ha csak most vágtál neki a kocogásnak!
  • Fokozatosan növeld a terhelést, a távolságot például hetente maximum 10 százalékkal!
  • Kerüld el a túlságosan kemény vagy puha felületeket, az egyenetlen felszínt és a túlságosan magas füvet!
  • Figyelj arra, hogy elegendő szünnapot iktass edzéstervedbe, hogy szervezetednek legyen ideje a regenerálódáshoz!
  • Minden megtett 800 kilométer után cseréld le futócipődet!
  • Rendszeresen erősítsd és nyújts izmaidat és ízületeidet, főleg azokat, amelyeken korábban sérülést szedtél össze!
  • Néha ne csak egyenletes futást, hanem a változatosság kedvéért sebességorientált edzést is tarts sok tempóváltással.

Konklúzió

Bár mint minden sportág, a futás is kockázatokkal jár, egy kisebb fájdalom nem szabad, hogy eltántorítson a mozgástól. Ameddig elegendő időt hagysz szervezeted számára a pihenésre és a felkészülésre, illetve odafigyelsz cipődre, addig elkerülheted a nagyobb problémákat. Ha pedig mégis rendellenességet érzel, akkor időben felismerve a jeleket még azelőtt kezelheted azt, mielőtt komolyabb baj, sérülés lenne belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://micoach.blog.hu/api/trackback/id/tr373025000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása