A világ legjobb maratoni idejét futotta múlt hétfőn Geoffrey Mutai Bostonban, csaknem egy perccel megdöntve a hivatalos világrekordot, ám az eredmény hitelesítése a mai napig nem történt meg.

A kenyai versenyző 2 óra 3 perc 2 másodperc alatt teljesítette a 42 195 méteres távot, 57 másodperccel jobb idővel beérkezve Haile Gebrselassie 2008-as berlini idejénél, hiába. A Nemzetközi Atlétikai-szövetség (IAAF) szabályzata értelmében az mégsem minősíthető hivatalos világcsúcsnak.

A szervezet 2004-ben határozta meg a hitelesített pályák listáját, ám ezen a bostoni nem szerepel. Ennek több oka van: egyrészt a rajt és a cél között az előírtaknál nagyobb a távolság (így hátszél segítheti a versenyzőket), másrészt a teljes lejtés háromszorosa a megengedettnek (kilométerenként nem lehet több egy méternél).

Az ügy pikantériája, hogy ez a legrégebbi, leghíresebb maratoni a világon (1897 óta rendezik meg minden évben), a szervezők pedig nem nyugszanak bele a szövetségi döntésbe. Közölték, készek mindenfajta dokumentációt és hitelesítési eljárást végigjárni ahhoz, hogy a világcsúcs az ő versenyükhöz legyen köthető.

A győztes így reagált: "Nehezebb dolgom volt, mint Gebrének, mert neki az iramot segítők diktálták, ráadásul teljesen sík terepen futhatott". Ehhez képest Mutai saját elmondása szerint megállás nélkül lejtőkkel és emelkedőkkel birkózott, amely nagyobb terhelést jelent, még akkor is, ha a pálya összességében valóban lejt a cél felé.

Hiába az érvek, az IAAF úgy tűnik ragaszkodik saját elveihez, így a bostoni rekord valószínűleg megmarad, mint a „világ valaha futott legjobb maratoni eredménye”, de nem mint hivatalos világcsúcs.

A verseny utolsó pillanatai:

A bejegyzés trackback címe:

https://micoach.blog.hu/api/trackback/id/tr952859317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása