Sokan időbeosztásuk vagy feszített munkarendjük miatt csak késő este érnek rá kocogni. Mivel sötétben veszélyek leselkednek ránk, meglepetések érhetnek minket, így gyakran nem marad más, mint a futópad. Pedig ha néhány szempontot szem előtt tartunk, nyugodtan mehetünk ki éjjel is az utcára. Tippek.

1. Légy látható!

A sötétben alig látunk el az orrunk végéig, de ne feledjük, mások sem biztos, hogy észrevesznek minket. Éppen ezért, ha korán reggel, vagy éjjel indulsz futni, akkor viselj világos (fehér, sárga vagy narancssárga) színű ruhát, és ha megoldható, olyan legyen, amelyen van valamilyen fényvisszaverő anyag. Ezzel nem csak az autósok, motorosok, de gyalogosok, biciklisek is időben észlelni fogják közeledésed. Nem ajánljuk sötét színek hordását, ha pedig extra biztonságra vágysz, hordhatsz fejre erősíthető lámpát.

2. Ne hallgass zenét!

Közkedvelt kocogók körében a zenehallgatás. Nappal is vannak ennek veszélyei, de éjjel végképp hagyd otthon az iPodot, az MP3-lejátszót vagy a rádiót. A füldugó tompítja, vagy teljesen blokkolja a külső zajokat, így nem elég, hogy korlátozottan látsz, még nem is fogod hallani az érkező autókat, bicikliseket, kutyákat, vagy bármilyen más potenciális veszélyforrás közeledését.

3. Fuss bejáratott útvonalakon!

Ha késő este indulsz futni, válassz olyan útvonalakat, amelyeket legalább néhányszor nappal végigjártál! Így biztosan nem tévedsz el, tudod, hol merre kell kanyarodnod, de tisztában leszel az út felületével is. Továbbá elkerülöd majd a kisebb-nagyobb gödröket, a csatornafedőket és a hirtelen szintemelkedéseket, amelyek mind-mind sérülések forrásai lehetnek.

4. Csak a forgalommal szemben haladj!

Nappal, de éjjel mindenképp mindig a haladó forgalommal szemben fuss, főleg akkor, ha nincs járda, vagy kijelölt futópálya. Egyszerűbb biztonságosan elkerülni az autókat, ha látod őket.

5. Legyen nálad valamilyen személyes irat!

Bármi baj történik, az egyszerű azonosítás érdekében valamilyen személyes papír magaddal vitelét javasoljuk! Személyigazolvány, jogosítvány, névjegykártya - bármi megteszi, amin egy cím vagy telefonszám található.

6. A mobiltelefon jól jöhet!

Bár nehéz, és zavaró lehet kocogás közben, ahogy egy mobil lötyög a zsebedben, éjjel ki tudja milyen meglepetés ér, nem várt eseménnyel találkozol. Ha valami rendkívüli történik, máris hívhatod ismerőseidet, vagy a rendőrséget segítségért!

7. Keress magadnak társat!

Azzal csak jól jársz, ha találsz egy társat magad mellé a futáshoz. Megannyi előnye van a csoportos kocogásnak, ha csak az éjszakát nézzük, akkor kevésbé vagytok kitéve egy támadásnak, ráadásul azonnal tudtok segíteni a másikon, ha vele baj, sérülés történik. Ha nem tudsz senkit szerezni magad mellé, akkor is legyen valaki, aki tudja futásod pontos útvonalát, és azt, várhatóan mikor érsz vissza!

A bejegyzés trackback címe:

https://micoach.blog.hu/api/trackback/id/tr842976366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása